ARTIST: Doi artişti creează animăluţe folosind părţi vechi, mecanice

            Atunci când a venit vorba de artă, umanitatea a dat tot ceea ce a avut mai bun din ea şi a folosit orice material posibil pentru a crea capodopere.
Dar atunci când vieţuieşti în mileniul al III-lea, "pânzele" tale pot fi nenumărate.
            Dacă în ultima postare am discutat despre un artist canadian ce realiza picturi impresionante folosind cele mai uşoare elemente (hârtia şi sfoara lumânării), în aceasta voi aduce la lumină doi artişti care se folosesc de metal (un element total opus celor din postarea anterioară), pentru a realiza sculpturi absolut superbe.

1.      Primul dintre ei este Tomas Vitanovsky, născut în 1969 în Republic Cehă. Din copilărie, Tomas s-a îndrăgostit, ca aproape orice băieţel, de motociclete şi maşinuţe, iar această pasiune l-a urmărit peste tot în viaţă. A iubit să lucreze cu oţelul, devenind astfel mecanic de motociclete cu normă întreagă. De altfel, a avut şansa de a le testa în raliuri.
Tomas Vitanovsky împreună cu opera lui,
"Calul de luptă"

Într-o zi, când Tomas scotea părţile uzate dintr-un motor, a fost lovit deo idee: ce-ar fi fost dacă le-ar fi combinat pe toate în alt mod? Atunci a fost momentul în care mâinile lui Tomas au transformat nişte obiecte reci, inutili-zabile în animăluţe, biciclete, maşinuţe şi multe altele... El foloseşte părţi vechi, donate de oameni şi altele, pe care şi le procură singur de la târgurile de antichităţi auto.
Cu timpul, tehnica sa s-a îmbunătăţit, devenind din ce în ce mai complexă şi mai detaliată.
 2.      Artistul rus Igor Vernyi creează animăluţe din părţi metalice ale maşinilor, ceasurilor şi electronicelor. Încheieturile multora dintre sculpturile sale sunt funcţioale, permiţând ca animăluţele sale să fie aşezate în orice poziţie.
"În inima mea, sunt un artist şi văd frumuseţea acestei lumi în culori strălucitoare, dar, în acelaşi timp, sunt şi un tehnician. Combinarea acestor două calităţi a dus la crearea modelelor din metal."

Igor spune că el se inspiră din "lumea exterioară, în special din biologie şi din chestiunea originii vieţii, şi din toată ştiinţa naturală, şi din visele despre viitorul civilizaţiei umane".
Ca şi în cazul lui Tomas, Igor primeşte materiale de la oameni, dar, ca şi el, vizitează târgurile tehnice şi magazinele de antichităţi. Strânge toate obiectele în garajele fraţilor şi prietenilor săi, toate fiind aranjate după categorii.
Pentru toţi artiştii în devenire, Igor are un mesaj: "Simţiţi-vă liberă să visaţi ca nişte copii asupra lucrurilor imposibil de obţinut, pentru că acest lucru face ca umanitatea să avanseze"

Postări populare