ARTIST : Un canadian realizează picturi extraordinare cu fumul de la lumânări

Steven Spazuk este un artist canadian care foloseşte fumul de la lumânări pentru a crea desene elegante. După ce fumul se impregnează pe hârtie, el modelează umbrele, cu creioane şi pene.
       Deşi Spazuk şi-a petrecut ultimii ani din viaţă dezvoltându-şi şi perfecţionându-şi tehnica desenului pe bază de fum, procesul creaţiei sale are întotdeauna un element de spontaneitate. 

Când a fost întrebat cum de a ajuns la ideea de a picta cu fum, Spazuk a zis: "Adevărul este că am visat. În vis, eram într-o galerie şi mă uitam la un peisaj alb negru şi am ştiut că era făcut numai din fum şi am înţeles imediat tehnica."

"Dimineaţa, când m-am trezit, mi-am amintit visul şi am început experimentul. Prima mea încercare de a desena cu foc nu a mers prea bine. Bineînţeles, prima bucată de hârtie, cu care am încercat, a luat foc. Mi-am dat seama că trebuia să folosesc hârtie cartonantă, pentru că era mai groasă şi mai rezistentă decât cea normală." 


"Atunci mi-am dat imediat seama că pictatul cu sfoara de fum poate să funcţioneze. A fost iubire instantă. Toate ideile mele, legate de fum, au apărut în acele prime săptămâni ale anului 2001. Aveam un domeniu mare de descoperit şi eram conştient de tot potenţialul din faţa mea. Nu m-am oprit niciodată de atunci..."


"La început, cea mai mare provocare era să păstrez desenele intacte. Mi-a luat mult timp să testez fixative şi sprayuri de vopsea. Acum pot să spun că sunt maestru în păstrarea desenelor. Nu-ţi trebuie decât un spray foarte bun, pe care să-l împrăştii de la o anumită distanţă."
Ca să luaţi contact cu lumea lui Spazuk, îi puteţi vizita site-ul, făcând click aici : Spazuk.com

Postări populare