Children of Men

       "Children of Men" este o coproducţie cinematografică englezo-americană, adaptată după romanul omonim al lui P.D. James. Filmul este regizat de Alfonso Cuaron. Printre actori se numără Clive Owen, Clare Hope Ashitey, Juliane Moore şi alţii.
       Filmul a avut un buget de 37 milioane de lire şi a încasat 76 milioane lire.
       Acţiunea începe cu vestea morţii celui mai tânăr om de pe planetă, "Baby" Diego, în vârstă de 18 ani, care fusese înjunghiat pentru că refuzase să semneze un autograf. Guvernul Marii Britanii încă are guvern, dar este cotropit de căutătorii de la azil. Ca răspuns, a devenit un stat puternic militarizat, iar trupele britanice fac ronduri şi îi arestează pe toţi imigranţii. Răpit de un grup de imigranţi, Theo Faron, fost activist, actual birocrat, ajunge la şefa găştii, soţia sa Julian Taylor (Julianne Moore). Cei doi s-au despărţit la moartea fiului lor, Dylan, care a murit din cauza unei pandemii de gripă, declanşată în 2008. Julian îi oferă bani lui Theo pentru a face rost de nişte acte gen paşaport pentru refugiata Kee (Clare-Hope Ashitey), pe care Theo le obţine de la vărul său, Nigel (Danny Houston), ministru al guvernului. Dar hârtiile cer ca refugiata să fie însoţită, aşa că Theo acceptă să o acompanieze, în schimbul a mai mulţi bani. Luke, un membru al grupului, îi conduce cu maşina pe Theo, Kee, Julian şi Miriam, un fel de moaşă, până la coastă, la o corabie. Pe drum sunt prinşi în ambuscadă de către un grup înarmat, iar Julian este împuşcată mortal. Doi ofiţeri le opreşte maşina, însă Luke îi omoară pe amândoi şi reuşesc să ajungă la adăpostul grupului.
       Aici, Kee îi dezvăluie lui Theo că este însărcinată, deşi întreaga omenire fusese cuprinsă de infertilitate de aproape două decenii, şi că Julian îi spusese că poate avea încredere în Theo. Ea intenţiona să o dea pe Kee pe mâna unui grup de savanţi care se ocupau cu vindecarea de infertilitate, grup numit "Human Project" ("Proiectul Uman"), a cărui bază se presupunea a fi în Azore. Luke îi propune lui Kee să rămână în Anglia, iar ea este de acord. Mai târziu în noaptea aceea, Theo se trezeşte şi-l aude pe Luke vorbind celorlalţi membri. Descoperă că moartea lui Julian fusese aranjată de ei, pentru a putea folosi copilul lui Kee ca un suport pentru întreaga revoluţie ce urma să vină. Theo le trezeşte pe Kee şi Miriam, fură o maşină şi scapă ascunzându-se în pădure, la un prieten bun, hippiotul Jasper Palmer (Michael Cane). Cei doi elaborează un plan pentru îmbarcarea la bordul navei "Tomorrow", ce aparţinea grupului "Human Project", care avea să acosteze undeva în afara ţărmului din cauza divergenţelor de la ţărm, lângă tabăra de refugiaţi. Jasper îi propune lui Syd (Peter Mullan), paznicul taberei, să-i bage şi pe ei înăuntru. Grupul de la care scăpaseră le ia urma şi ajung la puţin timp după ce Theo şi fetele plecaseră. Jasper este împuşcat, ceea ce-l oripilează pe Theo, care vede toată scena din apropiere, înainte de a scăpa cu Miriam şi Kee.
Imagine din film. Londra în 2027
       Mai târziu, se întâlnesc cu Syd, care-i infiltrează în tabăra Bexhill, ca prizonieri falşi. Când Kee începe să aibă contracţii în autobuz, Miriam începe să se comporte ca o maniacă religioasă pentru a distrage atenţia unui paznic. Aceasta este luată imediat şi asfixiată. Theo şi Kee ajung în tabară, unde condiţiile sunt groaznice. Întâlnesc o ţigancă româncă pe nume Marichka (Oana Pellea), care le oferă adăpost, unde Kee dă naştere unei fetiţe. A doua zi, Syd îi găseşte pe Theo şi Kee, şi consideră că ei au de-a face cu crimele celor doi poliţişti şi ameninţă că-i va preda, pentru o recompensă. De asemenea, îi înştiinţează că începuse deja războiul între armată şi refugiaţi. Ei îl atacă pe Syd şi reuşesc să fugă. Prinşi între refugiaţi şi armată, Luke pune mâna pe Kee. Theo dă de Kee şi de fetiţa ei într-un bloc care se află sub bombardamentul. Luptătorii, acum conştienţi de prezenţa unui copil, încetează focul, lăsându-i pe Theo, Kee şi fetiţa să plece.
       Marichka îi conduce la o barcă din canalizare, dar refuză să se ducă cu ei. Pe măsură ce Theo vâsleşte, Kee descoperă că fusese împuşcat. Amândoi sunt martorii unui bombardament aerian al armatei asupra taberei Bexhill, iar Theo îi spune că-şi va boteza fiica Dylan, după băieţelul mort al lui Theo. Theo îşi pierde cunoştinţa pe măsură ce vaporul "Tomorrow" se apropie de ei prin ceaţa groasă.

       Mie m-a plăcut mult filmul acesta şi am plâns mult la el, nu pentru că a murit Theo, ci pentru că erau bombardamente şi mă gândeam cum ar fi fost dacă el le-ar fi găsit pe Kee şi fetiţă moarte în blocul acela. Îmi imaginam eu cum ar fi fost să fi pierdut pe cineva drag la un cutremur sau într-un bombardament şi să moară în braţele mele şi eu să nu pot face nimic. Am adormit cu această idee în minte şi mi-a dat coşmaruri, care m-au făîcut să plâng de nu mai ştiam de mine. Eu nu aş putea trăi dacă aş şti că mi-a murit în braţe sau dacă am ajuns prea târziu acolo. Am plâns mai mult la filmul ăsta, mult mai mult decât la "Inteligenţă Artificială". Acum, eu nu mă aşteptam ca să avem o prezenţă românească în film: Marichka, interpretată de Oana Pellea. A fost superbă. Nu a rostit o boabă de engleză şi le-a oferit lui Theo şi Kee ajutorul de care aveau nevoie. A fost absolut superbă şi m-a făcut să mă simt mândră că sunt româncă. Filmul ăsta este absolut genial. După părerea mea, trebuia să fi câştigat Oscarul, la care a fost nominalizat la trei categorii: Cel Mai Bun Scenariu, Cea Mai Bună Cinematografie şi Cel Mai Bun Montaj. A fost nominalizat la Premiile BAFTA, câştigând Cea Mai Bună Cinematografie, Cea mai Bună Producţie, şi la trei Premii Saturn, câştigând Cel Mai Bun Film Ştiinţifico-Fantastic.
       Pentru cine vrea să citească şi cartea (adică şi eu), este scrisă de P.D. James şi la noi este cu titlul de "Fiul Omului", costă 25 de lei de la Editura RAO. Eu, sincer, tocmai am căutat pe situl celor de la RAO şi nu am găsit-o, dar am găsit-o pe alte site-uri de comandat cărţi. Uitaţi aici una dintre ele: Libraria Eminescu online. Sper ca şi cartea să fie la fel de bună ca şi filmul. Filmul merită văzut.
     Informaţiile au fost preluate de pe Wikipedia, imaginile de pe Deviant Art şi Google Image. Nu deţin niciuna.Theo, Kee şi Marichka
Luptătorii, acum conştienţi de prezenţa unui copil, încetează focul, lăsându-i pe Theo, Kee şi fetiţa să plece.


Postări populare