"Stâlpii Pământului" de Ken Follett

       "Stâlpii Pământului" este un roman istoric scris de Ken Follett, publicat în 1989, iar acţiunea se învârte în jurul construirii unei catedrale în oraşul imaginar Kingsbridge, Anglia. Acţiunea este plasată în secolul al XII-lea, unde primează anarhia, între scufundarea vasului Corabia Albă şi omorârea lui Thomas Becket. Cartea trasează dezvoltarea arhitecturii gotice, precedate de arhitectura romanescă şi a averii stăreţiei Kingsbridge care se zbătea să înflorească în vreme ce toate se prăbuşeau în Anglia.
       Înainte să publice acest roman, Ken Follett s-a făcut remarcat şi ca scriitor de romane thriller. "Stâlpii Pământului" a devenit best-seller. Cartea s-a plasat pe locul 33 în topul BBC's Big Read, o încercare desfăşurată în 2003 pentru a găsi cea mai iubită carte de naţiune. De asemenea, cartea a fost selectată pentru Clubul de Lectură al Oprah Winfrey în 2007. O urmare a romanului a fost lansată în octombrie 2007 sub numele de "O lume fără sfârşit" [afli ceva nou în fiecare zi].
     
       Tom Constructorul, pierzându-şi dreptul de a construi o casă pentru fiul lui Percy Hamleigh, William, pribegeşte cu familia sa în sudul Angliei pentru a-şi găsi de lucru. După ce-şi pierde soţia la naştere şi după ce o întâlneşte în pădure pe misterioasa Ellen şi pe fiul ei, Jack, Tom se decide să rămână la Kingsbridge în grija stareţului Philip, care doreşte să-şi mărească stăreţia construind o catedrală.
       Căutând fonduri pentru construcţie, Philip apelează la regele Stephen şi i se acordă pământ şi dreptul de a extrage piatră din carierea Shiring, care aparţinea noului conte, Percy Hamleigh. Pentru a intra în graţiile regelui, Percy doreşte cu tot dinadinsul să-l omoare cât  mai repede pe contele de Shiring, Bartholomew, deoarece găsise că acesta conspira împotriva lui Stephen şi dorea să o pună pe tron pe verişoara acestuia, Maud, descendentă diectă din regele Henric, care murise în condiţii dubioase (mâncase nişte fructe de pădure, care erau cel mai probabil otrăvite). Fiica lui Bartholomew, Aliena, îi respinsese lui William Hamleigh cererea de căsătorie. Bartholomew a fost luat la închisoare pentru a fi spânzurat ulterior, iar Aliena şi fratele ei mai mic, Richard, au rămas închişi în castelul care acum devenise proprietatea lui Percy Hamleigh. William îi găseşte pe amândoi la castel, o violează pe Aliena şi îi taie lobul urechii lui Richard. Fără casă, cei doi pleacă la regele Stephen, dar nu sunt primiţi şi ajung să-l vadă pe tatăl lor în închisoare. Bartholomew le cere să jure că vor recupera domeniul Shiring de la Hamleigh. Aliena lucrează din răsputeri pentru a-l ajuta pe Richard săă devină cavaler regelui Stephen şi să lupte în războiul civil împotriva lui Maud, pentru a-i câştiga graţiile şi pentru a-i reda domeniul. Şi William luptă pentru rege, dar Richard îi câştigă graţiile după ce îl apără pe rege în Bătălia de la Lincoln. 
       Tom, între timp, construieşte la catedrală şi locuieşte alături de copiii săi, Martha şi Alfred, de iubita sa, Ellen şi de fiul ei, Jack. Alfred îl dispreţuieşte pe Jack şi îl bate din orice motiv, iar la una dintre bătăile lor, Alfred îi spune stareţului Philip că Ellen şi tatăl lui nu sunt căsătoriţi. Supărată şi urând viaţa pe care o duceau călugării, Ellen urinează pe o carte sfântă a stăreţiei şi se întoarce cu Jack în pădure. Tom se ceartă cu stareţul, iar când Ellen se reîntoarce după pedeapsa de un an de zile, el încearcă să-l convingă pe stareţ să-i lase să se căsătorească şi să o ierte. Acum amândoi constructori, Jack şi Alfred se luptă din nou. Deşi este un constructor mai bun şi un sculptor excelent, lui Jack nu-i mai este îngăduit să lucreze la catedrală şi i se dă dreptul de a deveni călugăr novice ca să mai rămână în Kingsbridge.
       După moartea lui Percy, William şi Richard se luptă pentru domeniul Shiring, care a fost falimentat de bogăţia Kingsbridgeului. Ca să-şi refacă averea, William dă foc Kingsbridgeului şi omoară mulţi oameni printre care şi pe Tom Constructorul. Aliena îşi făcuse o avere formidabilă din negoţul cu lână însă o pierde pe toată în incendiu şi rămâne iar pe drumuri. Este forţată să se căsătorească cu Alfred care îi promitea că avea să-l susţină financiar pe Richard, cu toate că ea îl iubea nespus de mult pe Jack şi Jack o iubea la rândul lui. Cu toate acestea, Jack şi Aliena îşi petrec noaptea de dinaintea nunţii, dar Aliena tot se căsătoreşte cu Alfred. Ellen blesteamă căsătoria cu privire la Alfred, care avea să rămână impotent.
       Jack călătoreşte în Franţa şi îşi dovedeşte talentele sale de sculptor şi constructor, fără să ştie că Aliena era însărcinată. În Kingsbridge, Alfred îl convinge pe stareţ să înlocuiască acoperişul de lemn cu unul din piatră. Clădirea se prăbuşeşte în timpul primei slujbe, ucigând mulţi oameni, dar arătând faptul că sub dărâmături Aliena născuse un băieţel cu părul roşu ca al lui Jack, care a avut ca şi consecinţă izgonirea ei din casă. Aliena pleacă în lume în căutarea lui Jack şi îl găseşte în centrul Spaniei, în compania unui sarazin foarte bogat. Se reîntorc la Kingsbridge, iar Jack curăţă mizeria lăsată de Alfred. Stareţul Philip nu îi poate căsători, deoarece Aliena era căsătorită cu Alfred şi pentru a o anula era nevoie de un document scris de la episcopul Waleran Bigod. Nu reuşesc să facă rost de acest document din vreme ce Bigod este aliatul lui William şi complotează amândoi să-i ruineze pe Philip şi Aliena.
       Între timp, Richard schimbă tabăra şi se aliază cu Henri, conte de Anjou, fiul lui Maud. Frustrată că domeniul tot nu avea să ajungă la Richard, Aliena decide să o convingă pe Elizabeth, soţia lui William să predea castelul. Această acţiune îl obligă pe William să se reîntoarcă în satul Hamleigh.
      După mulţi ani, catedrala din Kingsbridge este terminată, datorită soluţiei lui Jack. Conflictul continuă. Waleran îl acuză pe Philip de lipsă de castitate şi suţine cum că micul Jonathan ar fi fiul său. Ellen jură că Jonathan este fiul lui Tom Constructorul, lăsat de Tom în pădure la naştere, dar Waleran o acuză de vrăjitorie. Ellen afirmă că Waleran se arăta complice în scufundarea vasului Corabia Albă, care-l avea la bord pe William Adelin, moştenitorul regelui Henric I şi fratele lui Maud. Ruinat de această afirmaţie, Bigod îşi petrece restul zilelor ca un călugăr umil.
       Între timp, s-a descoperit că William este suspect de crimă şi este acuza de moartea lui Thomas Becket, arhiepiscop de Canterbury, iar ca să răzbune acest sacrilegiu (oamenii îl considerau pe Thomas un sfânt) populaţia îl spânzură pe William. Papa îi cere regelui Henry pedepsirea în public pentru a arăta că tronul său este subjugat Bisericii. 


       Pot să afirm că aceasta este cea mai bună carte pe care am citit-o după "Quo Vadis" de Henryk Sienkiewicz şi "Iliada" lui Homer. Este absolut fantastică şi merită citită. Are 1056 de pagini şi costă 60-70 de lei. Eu am primit-o în dar de la cea mai bună prietenă a mea, Adix, şi timp ce câteva zile nu am mai putut să o las din mână. Este absolut fenomenală. Pentru cei care vor să vizioneze şi filmul, să ştiţi că sunt 8 episoade, de câte 50 de minute fiecare, iar în rolul lui Tom Constructorul este Rufus Sewell (Agamemnon din "Elena din Troia"). Se numeşte chiar aşa: "Stâlpii Pământului" ("The Pillars of the Earth").


"Într-o epocă a războiului civil, a foametei şi a luptelor religioase se înalţa uluitoarea catedrală din Kingsbridge. Pe acest fundal, vieţi se impletesc: cea a lui Philip, stareţul devotat si inventiv, care îşi doreşte să înalţe cea mai mare catedrală gotică din lume... a lui Tom, zidarul devenit arhitect, un barbat cu sufletul sfâşiat... a frumoasei şi misterioasei Lady Aliena, urmarită de un secret ruşinos... şi a luptei dintre bine si rău, care va întoarce biserica împotriva statului şi frate împotriva fratelui. Uluitoare epopee a ambiţiilor, anarhiei şi puterii absolute, desfăşurata pe fundalul evenimentelor tulburi din Anglia secolului al XII-lea, romanul reprezintă capodopera istorica a lui Ken Follett. Enormă si stralucită... o poveste minunată... plină de personaje incredibil de verosimile, dincolo de bariera secolelor... atinge toate sentimentele umane de iubire si ura, loialitate si trădare, speranţă şi disperare." Cosmopolitan 


       "Cel mai vechi festival de literatură din lume – The Times Cheltenham Literature Festival – a aniversat, în 2009, 60 de ani de existenţă. Cu acest prilej s-a organizat un sondaj online, prin care să fie desemnate cele mai apreciate 60 de romane publicate în Marea Britanie începând din 1949. Stâlpii pământului s-a clasat pe locul 2, iar pe locul 23 se află continuarea acestui roman, O lume fără sfârşit.
       Ken Follett este astfel unul dintre cei trei autori nominalizaţi cu două titluri, alături de John LeCarré şi Gabriel García Marquez." Sursa: RAObooks.comPostări populare