Cavalerul de la Sainte-Hermine / Ultimul roman al lui Alexandre Dumas

       "Ultimul Cavaler" (publicat original în Franţa în 2005 sub titlul de "Cavalerul de la Sainte-Hermine") este un roman istoric, neterminat, al lui Alexandre Dumas. Se crede că este ultima lucrare considerabilă a lui Dumas, povestea fiind pierdută până în anul 2005, când s-a anunţat că o copie aproape completă a fost descoperită în forma unor foiletoane. În timp ce mai multe lucrări ale sale au fost descoperite, acesta este cel mai mare, având 900 de pagini. Povestea este despre un fanfaron, acţiunea petrecându-se pe timpul formării Imperiului Napoleonian. Puncte cheie ale poveştii sunt lupta de la Trafalgar şi moartea amiralului breton Horatio Nelson. 


"Vă puteţi imagina surprinderea pe care am avut-o când, printre role şi role de arhivă microfilmată, am dat peste o serie (de roman) aproape completă, numită "Cavalerul de la Sainte - Hermine, semnat de Alexandre Dumas"
Alexandre Dumas

Claude Shopp (Bell, 2005)

       Romanul încheie povestea începută în romanul din 1857, "Tovarăşii lui Jehu" ("Les Compagnons de Jehu"), şi continuată în 1867 "Cei albi şi cei albaştri" ("Les blans et les blues"). A fost publicată în mai multe părţi din 1 ianuarie 1869 până în noiembrie acelaşi an, în ziarul franţuzesc "Le Moniteur Universel" ("Monitorul Universal"). Cu toate că erau o mulţime de greşeli cauzate de publicarea în formă de serie, ziarul a publicat aproape întregul roman. Doar o scurtă parte lipsea la sfârşit, probabil din cauza bolii. Dumas a murit în 1870.
       Povestea a fost apoi pierdută până în 1988, când expertul în literatura şi viaţa lui Dumas, Claude Shopp, a descoperit seria de ziar în arhiva Librăriei Naţionale a Franţei. Shopp a păstrat în secret descoperirea sa până în 2005, mărturisindu-i numai lui Jean-Pierre Sicre, editorul său, şi lui Christophe Mercier, un critic literar. Pe o perioade de 10 ani înaintea anunţului, Shopp a adus părţile la forma de roman, a corectat multe erori, incluzând nume şi locuri confuze, şi a scris partea finală.
       Romanul a fost lansat pe 3 iunie 2005 de casa de editură a lui Sicre, Editions Phebus. Ultimele două capitole şi jumătate, scrise de Shopp, au fost scrise în italic pentru a se distinge de munca lui Dumas. A devenit imediat bestseller în Franţa. Pegasus Books din New York a publicat o traducere în 2007: "Ultimul Cavaler" ("The Last Cavalier"). Shopp intenţionează să scrie o serie bazată pe un titlu recent descoperit.
       Piesa de teatru în cinci acte a lui Dumas, "Hoţii de aur", descoperită de Reginald Hamel în 2004, a fost, de asemenea descoperită la Biblioteca Naţională a Franţei. 

"Este vechiul Dumas, aceeaşi vână ca şi a eroului răzbunător din "Contele de Monte-Cristo"

Claude Shopp (Bell, 2005)

       Povestea istorică a fanfaronului are loc după evenimentele Revoluţiei Franceze şi durează până la înălţarea Imperiului Napoleonian. Protagonistul e un aristocrat francez care este prins între vechile şi noile căi [ideologii] şi caută răzbunare pentru doi fraţi ucişi în timpul evenimentelor din romanele precedente. Personajul principal îl omoară, de asemenea, pe amiralul breton, Horatio Nelson, după victoria din urma Bătăliei de la Trafalgar, împotriva flotelor franceză şi spaniolă. În realitate, Nelson a fost ucis de un ţintaş de elită necunoscut. 


Moartea lui Nelson de Daniel Maclise


Informaţii preluate de pe http://en.wikipedia.org/wiki/The_Knight_of_Sainte-Hermine şi tradus în întregime de Ioana Savin.

Postări populare