Iubirea Jertfelnică


       Înainte de a-mi exprima opinia despre iubirea jertfelnică, aş vrea să menţionez un citat din Biblie care mie mi-a plăcut enorm, în legătură cu această temă, şi anume:

„Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate: dragostea nu pizmuieşte; dragostea nu se laudă, nu se cufundă în mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău, nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr, acopere totul, crede totul, nădăjduieşte totul, sufere totul.
Dragostea nu va pieri niciodată.”

[Corintheni 13:4-8]

       Conform DEX’98, iubirea se defineşte ca un „sentiment de afecţiune (şi admiraţie) pentru cineva sau ceva”. Conform NODEX, jertfa reprezintă „renunţarea de bună voie la ceva scump [poate chiar viaţa] în folosul cuiva sau pentru realizarea unui scop; sacrificiu”.
       Plecând de la aceste două definiţii, putem da o definiţie concretă iubirii jertfelnice. Putem spune că iubirea jertfelnică este „acel sentiment de afecţiune pentru o anumită persoană, pentru care persoana care o iubeşte ar fi în stare de un sacrificiu suprem, care ar putea include şi renunţarea la viaţă”.
       Acest tip de iubire, mai bine zis, iubirea în sine este percepută diferit de fiecare individ al societăţii. Pentru unii, atunci când aud rostindu-se cuvântul „iubire”, se gândesc imediat la o persoană de sex opus, sau, în unele cazuri la o persoană de sex asemănător. Pentru alţii, „iubirea” înseamnă afecţiunea şi admiraţia pentru familie, pentru prieteni, pentru cunoştinţe, pentru patrie şi pentru locurile natale. Iar pentru ceilalţi, „iubirea” reprezintă acea afecţiune pentru Fiinţa Divină, care se aseamănă, într-o oarecare măsură cu iubirea pentru tatăl natural.
       Acum, se pune problema pentru jertfă. Jertfa este văzută prin ochii lumii ca un animal adusă ofrandă Zeului Suprem, ca Jertfa de pe Cruce, sau ca moartea unuia pentru binele oamenilor.
       Nu am să intru mult în amănunte, pentru că sunt foarte, foarte multe moduri în care omenirea vede „iubirea” alături de „jertfă”.
       Eu sunt de părere că „iubirea jertfelnicăse referă la acea iubire pentru care merită să mori, la acea iubire care se desfăşoară în vieţile oamenilor aşa cum am specificat şi mai sus. Un exemplu foarte adecvat, după părerea mea este jertfa din iubire a lui Constantin Brâncoveanu şi a fiilor săi.
[Aceasta era, de fapt, tema pentru mâine la religie. Am făcut-o varză, dar vreau să vi-o împărtăşesc şi vouă]

Postări populare