Hector din "Iliada" vs. Hector din filmul "Troia

Eric Bana în rolul lui Hector, în filmul "Troia" 2004
       Hector este un celebru erou troian, cunoascut din epopeea "Iliada" scrisă de Homer acum 2800 de ani. Este fiul regelui Priam şi al Hecubei, şi soţul Andromacăi, prinţesa Tebei, cu care a avut şi un fiu, pe Astyanax. Hector era cel mai viteaz dintre troieni. Ştiind dinainte că avea să moară, ucis de sabia lui Ahile, el nu a renunţat să lupte în continuare alături de poporul lui. În cel de-al zecelea an de război, când luptele se dădeau sub zidurile Troiei, Hector seamănă groază şi moarte în tabăra ahee. După ce-i ucide pe cei mai viteji dintre greci, printre care şi pe Patrocle, cel mai bun prieten al lui Ahile, şi după ce incendiază navele Eladei, Hector rămâne singur afară din cetate să-l înfrunte pe Ahile. Este fugărit de trei ori în jurul cetăţii de către fiul lui Peleu şi cade, răpus de mânia lui, sub privirile îngrozite ale Hecubei şi ale lui Priam, care priveau lupta de sus, de pe zidurile Troiei. Cadavrul său este legat de carul lui Ahile şi târât prin pulbere, apoi dus în tabăra grecească. Aici, Ahile, îi va tăia urechile şi limba şi-i va scoate ochii. La rugăminţile lui Priam, Ahile îl înapoiază troienilor, care-l ard, pe rug, cu mare cinste.
       Filmul "Troia", regizat în 2004 de Wolfgang Peterson, pe scenariul lui David Benioff, îl are în rolul lui Hector pe actorul australian Eric Bana.
       Sunt destule asemănări între cei doi Hectori, dar şi numeroase deosebiri. În ambele situaţii, ei sunt conducători viteji şi buni strategi. Amândoi au simţul datoriei faţă de patrie şi sunt buni oratori, insuflându-le soldaţilor curaj şi tărie în luptă.
       Hector, interpretat de Eric Bana, este un personaj ceva mai evoluat, mai modern decât Hector al lui Homer. Este mult mai înţelept şi mai viteaz. Nu este fugărit de Ahile (Brad Pitt) în jurul cetăţii, ci are curajul de a ieşi din cetate şi de a-l înfrunta vitejeşte. Are un alt mod de a gândi, însă cuvântul său nu poate trece nici acum de al tatălui său, Priam, interpretat de Peter O'Toole, şi nici de consiliul bătrânilor sau de mentalităţile societăţii.
       Hector se aseamănă foarte mult cu Ahile, în film. Cei doi au un mod de gândire diferit de al celorlalţi. Ei încearcă să facă ceva nou, însă nu pot trece de bătrâni. Şi Ahile este eclipsat, atât în film cât şi în epopee, de mentalităţile bătrânilor conducători: Agamemnon şi Nestor. Singurul care-l înţelege şi-l susţine este Odiseu, interpretat de Sean Bean. Nici tânărul Patrocle, Garrett Hedlund, nu prea-l înţelege, considerându-l prea drastic şi prea ocrotitor cu el. Putem vorbi de Hector şi de Ahile ca de două personaje identice. Sunt doi răzvrătiţi împotriva societăţilor în care trăiesc, împart aceleaşi mentalităţi despre război şi divinităţi, însă sunt opriţi de bătrânii care au mentalităţi învechite şi care se cer a fi respectaţi. Ahile, înainte de a-i înapoia lui Priam trupul lui Hector, plânge un moment şi spune: "Ne vom întâlni în curând, fratele meu".
       Hector din "Iliada" este şi el crud, ca ceilalţi troieni, iar această imagine de conducător perfect, parcă se dispersează când încearcă să fure trupul mort al lui Patrocle, pe care el în omorâse, din mâinile aheilor, să-i taie gâtul şi să-i pună capul pe un par deasupra cetăţii, în timp ce trupul va fi sfârtecat de colţii ascuţiţi ai câinilor. În film, Hector îl ucide pe Patrocle, crezând că este Ahile, apoi cade la înţelegere cu Odiseu ca să oprească măcelul în acea zi. Imaginea lui Hector ca omul potrivit la locul potrivit persistă de la începutul filmului până în momentul în care moare. Ba chiar şi după moarte, Paris, Orlando Bloom, îl aminteşte ca pe un om bun. Hector, interpretat de Eric Bana, este un personaj înţelept, un om bun, dar circumstanţele războiului îl fac să-şi conducă armata şi să ucidă, cu toate că nu vrea. Îi dezvăluie Andromacăi regretul pe care-l are pentru că omorâse un bpiat prea tânăr, făcând referire la Patrocle. Nu e un îngâmfat şi nici nu cere respect, aşa cum nici Hector din "Iliada" nu cere, şi nu se simte complexat de faptul că trebuie să încheie un armistiţiu cu un rege grec.

Postări populare