Troy's Walls / Zidurile Troiei


     Troia (cunoscut şi sub numele de Ilion sau de Cetatea Ilionului) este un oraș legendar, locul unde s-a desfășurat Războiul Troian, așa cum este descris în Ciclul războaielor Troiene, în special în Iliada, unul dintre cele două Poeme atribuite lui Homer.
      Astăzi, este numele unui sit arheologic, localizarea tradițională a Troiei homerice, în turcă Truva, la Hisarlık (39°58′N 26°13′E) în Anatolia, aproape de coastă, în Provincia Çanakkale de astăzi, în nord-vestul Turciei, la sud-vest de strâmtoarea Dardanele sub Muntele Ida.
      Un oraș nou, Ilium a fost fondat pe acest loc în timpul domniei împăratului roman Augustus. A înflorit până la fondarea Constantinopolului, și a intrat treptat în declin în perioada bizantină.
Hartă a Ţinutului Troadei
      În anii 1870 arheologul german Heinrich Schliemann a făcut săpături în zonă. Alte cercetări au adus la iveală existența a mai multe orașe, construite succesiv unul peste altul. Unul dintre primele orașe (Troia VII) este de obicei identificat cu Troia homerică. Această identitate este disputată, însă situl a fost identificat cu succes ca fiind locul unde s-a aflat orașul numit Wilusa în textele hittite; Ilion (care provine din Wilion scris cu digamma) ar fi transliterarea grecească a acelui nume.
       Primul oraş a fost fondat  în mileniul al III-lea î.Hr. În timpul Epocii Bronzului, a devenit un oraș comercial înfloritor, localizarea sa permițând un control complet asupra strâmtorii Dardanele, prin care orice navă trebuia să treacă pentru a ajunge din Marea Egee în Marea Neagră.
       Cel de-al şaselea oraş a fost distrus în jurul anului 1300 î.Hr., probabil în urma unui cutremur. A fost descoperit doar un singur vârf de săgeată din această perioadă, și nicio rămășiță umană.

Cu puţină imaginaţie poţi să vezi armata greacă şi în fruntea ei pe Agamemnon, Menelau, Odiseu şi Nestor
       
       Stratul arheologic cunoscut sub numele de Troia VIIa, datat, pe baza stilurilor ceramicii, de la mijlocul, sau sfârșitul secolului al XIII-lea î.Hr., este considerat cel mai probabil candidat pentru orașul descris de Homer. Se pare că a fost distrus de un război, și există urmele unui incendiu. Până la săpăturile din 1988, problema era că Troia VII părea a fi un fort din vârful unui deal, nu orașul de dimensiunile descrise de Homer, dar cercetări ulterioare, care au dus la descoperirea unor întărituri ale orașului, sugerează un oraș de dimensiuni considerabile.

Imaginează-ţi cum ar fi să te trezeşti într-o dimineaţă, să te uiţi pe fereastră şi să vezi 10000 de nave ahee căutând să nimicească Troia, inclusiv pe tine

      Au fost descoperite unele rămășițe umane în case și pe străzi, și, în apropiere de întăriturile dinspre nord-vest, a fost descoperit un schelet uman cu răni la craniu și o mandibulă ruptă, sugestie că nu a mai rămas nimeni să-i îngroape. Trei vârfuri de săgeată din bronz au fost descoperite, două în fort și unul în oraș. Toţi locuitorii au fost omorâţi sau luaţi ca sclavi. Totuși, doar o mică parte din oraș a fost excavată, iar descoperirile nu sunt suficiente pentru a indica un război, sau un dezastru natural drept cauză a distrugerii orașului.
       Troia VIIb1 (aprox. 1120 î.Hr) și Troia VIIb2 (aprox. 1020 î.Hr) par să fi fost distruse de incendii.
Cetatea Macilor - Troia lui Priam. Doar macii mai străjuiesc cetatea şi povestesc de sângele scurs aici
       Ultimul oraș de pe acest sit arheologic a fost Iliumul elenistic, fondat de romani în timpul domniei împăratului Augustus, a fost un oraș comercial important până la desemnarea Constantinopolului drept capitală a Imperiului Roman în secolul al IV-lea. În perioada bizantină, orașul a intrat în decil, și, în cele din urmă, a dispărut.

Dovezile hittite

       În anii 1920, istoricul elvețian Emil Forrer a afirmat că denumirile de orașe descoperite în textele hittite — Wilusa și Taruisa — ar trebui identificate cu Ilium și respectiv cu Troia. El a observat și că numele unui rege al Wilusei, Alaksandus, menționat într-unul din textele hittite, e similar numelui prințului Alexandros sau Paris din Troia.
       Regele hittit Mursili al II-lea a scris, în jurul anului 1320 î.Hr., o scrisoare regelui din Ahhiyawa, tratându-l ca pe un egal, din care reieșea că Miletul (Millawanda) era controlat de Ahhiyawa, și referindu-se și la un "episod Wilusa" precedent, implicând ostilități din partea Ahhiyawa. Acest popor a fost identificat cu grecii homerici (ahei).
       Aceste identificări au fost respinse de majoritatea istoricilor, ca fiind improbabile, sau cel puțin neputând fi dovedite. Trevor Bryce în 1998 a reluat acest aspect în cartea sa Regatul Hittiților, citând descoperirea unei părți a așa-numitei scrisori Manapa-Tarhunda, care se referă la regatul Wilusa, ca aflându-se dincolo de ținutul Seha (cunoscut în acea perioadă ca fiind râul Caicus), și în apropiere de țara Lazpa (Insula Lesbos).
       Dovezile recente aduc greutate ipotezei că Wilusa se identifică cu Troia arheologică. Textele hittite menționează un tunel cu apă la Wilusa, în timp ce un tunel cu apă excavat de Korfmann, considerat înainte ca fiind roman, a fost datat în jurul anului 2600 î.Hr.
       Identificarea Wilusei cu Troia arheologică și a aheilor cu Ahhiyawa rămân controversate, dar au câștigat suficientă popularitate în anii 1990 pentru a fi luate serios în seamă.
Troia legendară

       Povestea troienilor îşi are originea din mituri şi legende. În conformitate cu mitologia greacă, troienii erau vechii locuitori ai orașului Troia din Troada, în Asia Mică (astăzi Turcia). Deși aflată în Asia, Troia este prezentată în legende ca făcând parte din cultura greacă de orașe-state. Troia era renumită pentru bogățiile sale, obținute de pe urma comerțului maritim cu occidentul și orientul, pentru hainele luxoase, producția de fier și zidurile defensive masive. Familia regală troiană îi are la origine pe Electra și Zeus, părinții lui Dardanus. Dardanus, fondatorul legendar al Troiei, care, în conformitate cu miturile grecești era originar din Arcadia, însă în conformitate cu tradițiile romane provenea din Italia, a ajuns în Asia Mică din insula Samothrace, unde l-a întâlnit pe Teucrus. Aceasta era el însuși un colonist din Attica, și l-a tratat cu respect pe Dardanus. În cele din urmă, aceasta s-a căsătorit cu una din fiicele lui Teucrus, și a fondat Dardania(condusă mai târziu de Aeneas). La moartea lui Dardanus, regatul a trecut în mâinile nepotului său Tros, care și-a numit oamenii troieni, și țara Troada, după numele său. Ilus, fiul lui Tros, a fondat orașul Ilium (Troia) numit după numele său. Zeus i-a dat lui Ilus Palladiumul. Poseidon și Apollo au construit zidurile și fortificațiile din jurul Troiei pentru Laomedon, fiul lui Ilus cel tânăr. Când Laomedon a refuzat să plătească, Poseidon a inundat teritoriul, cerând sacrificiul Hesionei unui monstru marin.
Troia văzută din elicopter
       Cu o generație înainte de Războiul TroianHeracles a cucerit Troia și l-a ucis pe Laomedon și pe fiii săi, cu excepția tânărului Priam. Priam a devenit mai târziu rege. În timpul domniei sale, grecii micenieni au invadat și au cucerit Troia în timpul Războiului Troian (considerat a fi avut loc între 1193 î.Hr. și 1183 î.Hr.). Maxienii erau un trib din vestul Libiei care au afirmat că erau descendenți ai troienilor, în conformitate cu scrierile lui Herodot. Navele troiene au fost transformate în naiade, care s-au bucurat văzând rămășițele navei lui Ulise.
Excavarea Troiei
  Stăpânirea troiană asupra Asiei Mici a fost înlocuită de dinastia Heraklizilor de la Sardis care a condus timp de 505 ani, până la CandaulesIonieniicimerieniifrigieniimilesienii din Sinope, și Lidia au intrat în Asia MicăPersienii au invadat în 546 î.Hr..
       Printre cei mai cunoscuți troieni se numără: Dardanus (fondatorul Troiei), LaomedonGanimedePriamParisHectorTeucrusAesacus,OenoneTitonusAntigonaMemnonCoritusAeneasBrutus, și ElimusKapisBoukolionAisakos, și Paris erau prinți troieni care aveau naiade ca soții. Printre aliații troienilor se numără licienii și amazoanele.
       Muntele Ida ("Muntele Zeiței") din Asia Mică, este locul unde Zeus l-a răpit pe Ganimede, unde Anhise a fost sedus de către Afrodita, unde Afrodita l-a născut pe Aeneas, unde Paris a trăit ca păstor, unde trăiau nimfele, unde a avut loc "Judecata lui Paris", de unde zeii greci priveau Războiul Troian, unde Hera i-a distras atenția lui Zeus suficient timp pentru a permite ocuparea Troiei, și unde Aeneas și oamenii săi sau odihnit în timp ce îi așteptau pe greci să plece.

Războiul TroianPostări populare